Categorieën
Archief 2022

Goede Vrijdag

Met Goede Vrijdag gedenken wij het lijden en de kruisdood van Jezus. De kruishulde wil ons doorheen bezinning en symboolhandelingen dichter bij God en elkaar brengen. Voor ieder van ons heeft Jezus dit lijden doorstaan, opdat allen zouden gered worden in Zijn naam.

Viering Goede Vrijdag 15 april

  • Sint-Amanduskerk om 15.00 uur (Uitkerke) foto’s
  • Onze-Lieve-Vrouwkerk om 19.00 uur (Meetkerke)

Na een tumultueuze nacht van getouwtrek en heen en weer gepalaver krijgt het volk van Palmzondag de vraag voorgeschoteld. Zelf geraken de bazen er niet uit, dus het volk mag beslissen. Wat doen we met die man Gods? Vrijlaten, want er is toch nergens schuld te bekennen? 

Neen, beslist de menigte. Aan het kruis met hem. De slavenstraf is goed genoeg. En zo gebeurde. De man Gods die al weldoende rond ging, die Zoon van God werd gekruisigd diezelfde vrijdagnamiddag. 

Vol symboliek ging de aarde, de schepping, aan het daveren op z’n grondvesten. Die Geest van God die ooit zweefde over de wateren, ging aan het zweven boven de hoofden van vele goede mensen. Daar zou men nog van horen. 

Het tempeldoek scheurde doormidden alsof men gewoon een einde wilde maken aan de oude tijden. Het nieuwe zou nu stante pede beginnen. De Geest werd gegeven, de Kerk werd geboren. 

Een moeder werd geschonken. Een zoon werd gegeven. Eenheid zou er zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door verder te gaan op deze site ga je hiermee akkoord.