Categorieën
Mariaal

Maria, Ster der zee

Maria, Onze-Lieve-Vrouw, moeder van Jezus, moeder van de Kerk staat een maand lang in de schijnwerpers. Nu zeker in deze wat penibele en onzekere tijd is zij voor zeer velen hét aanspreekpunt bij uitstek. Niet voor niets wordt zij met een ontelbaar aantal verschillende namen aanroepen.

Maria, die door zovele mensen aanroepen wordt om de even vele noden die hen, die ons ter harte gaan. Als een echte moeder aanhoort ze ons bidden. Ze bewaard het niet alleen in haar hart, ze draagt het ook mee tot bij Jezus haar zoon en tot bij God, onze Vader. Maria, als Middelares voor velen; Beschermvrouwe van ons allen.

Onze eigen parochies werden eind 2017 onder de bescherming geplaatst van Maria, Ster der zee.

Als je weet dat er meer dan 1000 jaar geleden al een kapel Onze-Lieve-Vrouw van Scarphout (inwijding anno 948) was in Blankenberge (dus reeds voor Blankenberge echt bestond) dan besef je wel dat de keuze voor Maria als patrones redelijk voor de hand liggend is.

Deze kapel bevond zich vermoedelijk op de plaats waar nu de Bakkerstraat en de Breydelstraat samenkomen en waar nog géén zeedijk was; midden de duinen dus.

Aan de andere zijde van de pastorale eenheid hebben wij Meetkerke met zijn Onze-Lieve-Vrouwkerk en het miraculeuze beeldje van Maria dat van uit Blankenberge in Meetkerke terechtkwam.

Misschien heeft dat beeldje dat ooit opgevist werd in zee wel die kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Scarphout gesierd voor deze teloorging in de novemberstorm of de Sint-Clemensstorm anno 1334. Wie weet …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door verder te gaan op deze site ga je hiermee akkoord.