Categorieën
Archief 2021

Te Deum

Sint-Rochuskerk – zondag 21 november – 11.00 uur

Zondag 21 november om 11.00 uur gaat in de Sint-Rochuskerk naar goede gewoonte het ‘Plechtig Gezongen Te Deum’ door.

Het Te Deum (naar de eerste woorden van “Te Deum Laudamus”:
“Wij prijzen U, God”) is een in de 5de eeuw geschreven lofzang, gearrangeerd door o.a. Haydn en Verdi. Het wordt gebruikt bij dankdiensten, op de avond voor kerkelijke feesten, in processies en in missen voor de koning.

Zo is het traditie dat de katholieke kerk in Belgie een Te Deum organiseert de zondag voor of na Koningsdag (15 november). Daarop worden telkens de officiele gezagsdragers van Belgie uitgenodigd.

Sinds 1866 wordt Koningsdag gevierd op 15 november, de datum van het naamfeest van Leopold (in de Germaanse kalender) en van Albert (in de gewone kalender).

Ook onze kerkgemeenschap, Pastorale Eenheid Maria, ster-der-zee, organiseert telkenjare het Te Deum en nodigt daarop de lokale gezagsdragers en verantwoordelijken uit, alsook de vertegenwoordigers van de vaderlandslievende verenigingen, militairen, politie en brandweer en uiteraard ook de gelovige gemeenschap.

Vanaf dit Te Deum wordt een geheel nieuwe input gegeven aan de dienst waarin Nederlandstalige liederen het voortouw nemen. Een vernieuwde hedendaagse viering waarin velen zich zullen herkennen en kunnen meebeleven!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door verder te gaan op deze site ga je hiermee akkoord.