Categorieën
Mariaal

De Frontkapel

Deze kapel, toegewijd aan Onze- Lieve-Vrouw en aan Sint-Rochus werd in 1938 gebouwd.
Zij vervangt eigenlijk de kapel die in opdracht van de Blankenberg- se landbouwersfamilie De Schoolmeester-Roose-Lievens in 1886 op het De Langheplein (op de hoek van de IJzerstraat -waar nu een kruidenierswinkel is) gebouwd werd.

De constructie van deze kapel van 1886 gaat terug op een belofte. Toen de gevreesde pokziekte Amelie Roose in 1886 trof, beloofde de familie in geval van genezing een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw te bouwen. Amelie Roose genas, en nog hetzelfde jaar werd de kapel gebouwd.

Bij de uitbreiding van het stratennet in de jaren rond 1930 bleek de kapel een hinder te zijn. Na overeenkomst met de latere familie van Amelie werd in opdracht van stad Blankenberge een ruime neoromaanse kapel gebouwd op de huidige plaats (langs de Oudstrijderstraat).

Binnenin zie je de beelden van Onze-Lieve-Vrouw én van Sint-Ro- chus (aanroepen tegen de pest). Je ziet er ook enkele ex-voto’s en bo- ven het altaar herinnert een geschilderde banderol aan de pokziekte van Amelie Roose en aan de belofte van de familie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door verder te gaan op deze site ga je hiermee akkoord.