Categorieën
Archief 2020

Sint-Rochus & corona

deel 1

deel 1

Sint-Rochus, de heilige bij uitstek in tijden van epidemie en pandemie.

Deze goede man werd zelf uitzonderlijk zwaar getroffen door de pest. Als heilige wordt hij aangeroepen tegen pest-, cholera- en andere epidemieën. Hij is tevens patroonheilige van o.a. gevangenen, zieken, ziekenhuizen, gasthuizen, hospitalen, artsen, chirurgen, apothekers en grafdelvers.

Van waar de keuze voor Sint- Rochus in Blankenberge? Vooreerst bestond er sedert enkele decennia in Blankenberge een speciale verering tot deze heilige. Op 19 april 1867 werd in de parochie- kerk (Sint-Antonius-Abt) het godvruchtig genootschap van Sint-Rochus opgericht en vanaf 1868 kon op het feest van deze heilige -16 augustus- een volle aflaat verkregen worden!

Vervolgens deed zich in Blankenberge het volgende voor:
De pokziekte teisterde in het begin van 1886 de oude vissersstad en maakte heel wat slachtoffers. De doden, in lakens gewikkeld, dompelde men in bier waarna onmiddellijk de ter aardebestelling volgde.

De katholieke inwoners hadden zich tijdens deze gesel tot de Heilige Rochus gewend, de pestheilige bij uitnemendheid, waarna blijkbaar vlug beterschap optrad zodat de dankbare Blankenbergse bevolking de nieuwe kerk aan hem toewijdde.

Bidden tegen corona: Nu we weerom niet meer samen kunnen eucharistie of andere liturgische diensten vieren zijn we opnieuw wat op onszelf teruggeworpen.

Met de nieuwe ziektes en virussen die de wereld, en zeker de leefwereld van menigeen, veranderen kan het goed zijn om opnieuw bij Sint-Rochus ten beste te spreken. Daartoe dit toepasselijke gebed:

2 reacties op “Sint-Rochus & corona”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door verder te gaan op deze site ga je hiermee akkoord.