Categorieën
Archief 2023

Zeezegening 2023

ZONDAG 16 JULI OM 10.00 u.

Zondag 16 juli om 10.00 uur is er de jaarlijkse Zeezegening op het strand van Blankenberge, ter hoogte van de vuurtoren. Dit jaar wordt dit gebeuren voor de 52ste keer op rij live op TV uitgezonden.

Het zegenen van de zee is een eeuwenoude traditie die in verschillende vormen kan plaatsvinden. Meestal was er eerst een eucharistieviering en werd er dan in processie met het heilig sacrament naar zee getrokken. Soms werden daarbij beelden van heiligen meegedragen. Meestal was dit dan Petrus, als patroon van de vissers; maar ook het beeld van Onze-Lieve-Vrouw, Ster der Zee werd al graag eens meegetroond tot aan het water. Geregeld werden figuranten-groepen en ambachtsgroepen opgetrommeld om in de processie mee te stappen en zo wat meer body te geven aan het gebeuren.

Maar wat nu eigenlijk het allerbelangrijkste is, dat is nog altijd het zegeningsmoment op zee.Het zegeningsgebaar, de handoplegging, dit samen met het gebed om Gods zegen over de zee en over allen die op zee en aan zee hun brood verdienen, er zich komen vermaken of er reddend aanwezig zijn is van een ultieme belangrijkheid. Voor al die mensen, voor al die families de zekerheid bieden dat er altijd Iemand is die het zich aantrekt. Dat er steeds en altijd een reden is tot vertrouwen.

Het thema van de viering dit jaar: ‘Het Woord gedeeld’ gaat dieper in op dat grote vertrouwen dat er een God is die een Woord spreekt en dat wij daarmee verder kunnen. Eén woord, één zinnetje is soms meer dan genoeg om nieuw leven te ontdekken in jezelf. Of zelfs om leven te bieden aan anderen; leven dat het leven waard is!!

De viering wordt opgeluisterd met zang en piano door sopraan Lies Verholle, bariton Mark E. Gough onder de pianobegeleiding van Lynn Leterme. DanceNRGY verzorgd voor het tweede jaar op rij de choreo’s in deze zomerse viering op het strand.

Een volgboekje begeleid de aanwezigen doorheen de viering. Een woordje duiding rond de choreografie zet mensen op weg om de bewegingen in samenspel met de muziek te kunnen plaatsen in deze bijzondere eucharistieviering.

Toegangskaarten kunnen nog aangevraagd worden in het parochiaal secretariaat, dit zolang de voorrad strekt (secretariaat@mariasterderzee.be). foto’s ©Angie Claeys – tekst ©Jozef Leterme, diaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door verder te gaan op deze site ga je hiermee akkoord.